01.
Bli Volontär

VOLONTÄR

Det finns en mängd av olika möjligheter när det gäller volontärprojekt. Mycket beror på vilken typ av volontärarbete man vill göra, inom vilken tidsram och i vilket land.

Här… är en bra plats att börja att hitta flera länkar.

Att arbeta som volontär innebär att man under en period arbetar ideellt för en organisation eller förening och lever i arbetslandet under ganska enkla former. I utbyte för sin arbetsinsats får man fri kost och logi.

Europeiska Solidaritetskåren (EVS) är ett EU-program som erbjuder dig mellan 18-30 år en unik chans att åka utomlands i upp till ett år. Volontärtjänsten är en alternativ utbildningserfarenhet som ger dig chansen att utveckla din kulturella kompetens samtidigt som du gör en konkret insats i ett annat land. Det finns projekt inom en rad olika områden. Du kan volontärarbeta med hemlösa, barn och gamla, vara med och restaurera gamla hus, rensa floder, syssla med teater, dans, konst eller film.

Kontakta oss så ser vi tillsammans på vilka möjligheter som passar just dig. Vi hjälper dig från start till slut.

Annars kan du se vilka projekt som finns runt om i Europa här…
eller, kolla vilka organisationer i Europeiska Solidaritetskåren som finns i olika länder och som du själv kan kontakta här…

02.
Studera utomlands

STUDERA

Vill du studera på universitet eller högskola utomlands, eller göra en del av dina studier utomlands, kan vi guida dig till att hitta rätta personer att snacka med som kan hjälpa till med att ta reda på hur, när och var du skulle kunna studera.

Här… är en jättebra plats att börja läsa om att studera utomlands!

Tips för olika hemsidor där du kan få hjälp med att välja land, universitet och program samt stipendier finns här…

Kontakta din studie och yrkesvägledare i din egen kommun om du vill får hjälp med att starta processen.

03.
Göra praktik

PRAKTIK

Att praktisera är troligen det bästa sättet att få in en fot på arbetsmarknaden och skaffa sig nya kunskaper för framtida jobb.

Kolla här… för en jättebra översikt över vilka möjligheter som finns.

Oavsett om du vill praktisera i hemlandet eller utomlands, i internationella organisationer, myndigheter eller privata företag så finns det många möjligheter och vi är peppade på att hjälpa dig.

Här… kan du söka för kostnadsfri praktik plats på KFUM

Här… finns länkar till praktikplatser på Globala portalen

Här… finns hur mycket bra råd och tips som helst om praktik!

Vill du se en lista över aktuella praktikplatser inom EU, klicka här…

04.
Leda ett kulturprojekt

KULTUR

Om du jobbar med konst och kultur kan ett utlandsutbyte utveckla din kreativitet och vara en spännande möjlighet till att utbyta erfarenheter och idéer med andra konstnärer / Kulturutövare.

klicka här… för att kolla några möjligheter.

Eller kanske du har en färdig projektplan/idé som du vill få hjälp med att få till utomlands. Vi kan hjälpa dig hitta var du ska börja och hur du kan komma igång.

Kulturungdom är en ideell förening i Västra Götaland som jobbar specifikt med ungdomar (13 – 30) och kultur. Vilken konstform du än sysslar med och i vilken form och storlek du än vill att den ska ta sig uttryck, så erbjuder de samarbeten, nätverk, stöd och kontakter lokalt, nationellt och internationellt.  kolla in de här… och kontakta de för att hitta precis det stöd och hjälp ni behöver!

Kontakta oss så hjälper vi er att hitta rätt spår

Kolla har… för info om hur musikverket kan hjälpa er.

Kolla har… för info om Nordiska kulturfonden.

Kolla har… för info om Kulturkontakt Nord.

Kolla har… för att läsa om konstnärsnämden.

Kolla här… för info om Kulturrådet.

05.
Göra ett utlandsutbyte

UNGDOMSUTBYTE

Är du med i en grupp, förening eller liknande som vill göra ett utlandsutbyte med en annan grupp? Ungdomsutbytesprojekt kan vara ganska fritt, det kan vara att ni är ett gäng musiker som vill åka till ett annat land för att spela tillsammans med andra musiker därifrån, eller t.ex. en politisk intresserad grupp som vill diskutera runt ett tema med en annan ungdomsgrupp i ett annat land. The world is your oyster:)

klicka här… för att läsa om utbytesmöjligheter och om hur det funkar.

06.
Jobba utomlands

JOBBA

Här… Kan du kolla på EURES platsbank på olika möjligheter att jobba utomlands i Europa. Arbetsförmedlingen är med i Eures nätverket och du kan kontakta ditt lokala arbetsförmedlingskontor för att få rådgivning och en kontaktperson.

Här… kan du kolla möjligheter inom NORDJOBB -Nordjobb förmedlar sommarjobb, bostad och kultur- och fritidsprogram i ett annat nordiskt land till ungdomar mellan 18-28 år.

Programmet arbetar för att öka rörligheten på den nordiska arbetsmarknaden och för att öka kunskapen om språk och kultur i Norden.

Kontakta ditt lokala arbetsförmedlingskontor eller studie och yrkesvägledare få rådgivning och hjälp.

Annars kan du höra av dig till oss och så hjälper vi dig med att få igång processen.