01.
Jag jobbar med ungdomar

Stödja

Om du jobbar med ungdomar och är intresserad av att skapa eller stödja ett internationellt ungdomsprojekt är vi här för dig. Ibland behöver man veta vart man ska vända sig, och hur man ska börja, eller kanske vilka stöd man kan söka och hur man skriver en ansökan.

Nedan är några länkar som kan vara en plats för dig att börja. Kolla genom och kontakta din kommunala representativ för lokalt stöd eller kontakta EuroDesk  Skaraborg för stora övergripande frågor.

Om du inte har tidigare erfarenhet med vilka mobilitetsmöjligheter som finns, tycker vi att det här…  är en bra plats att börja, en underbar hemsida som ger en jättebra översikt på de möjligheter som finns.

MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor bistår alltid med konstruktiva råd och tips. Kolla deras hemsida här…

Annars hoppas vi att vi har förklarat det hyfsat bra nedan:)

02.
Hjälpa unga volontärer

VOLONTÄR

Volontärtjänst är den bästa alternativet för ungdomar som inte befinner sig i utbildning eller arbetet.

Det finns en mängd av olika möjligheter när det gäller volontär projekt. Mycket beror på vilken typ av volontärarbete man vill göra, hur länge och i vilket land.

Hittar flera länkar.

Europeisk volontärtjänst (EVS) är kanske den mest kända typen av volontärservice inom Europa och det är det volontärsarbete vi jobbar med.

Europeisk volontärtjänst är siktat mot ungdomar mellan 17 och 30 år för att ge de ny kompetens och erfarenhet samtidigt som de gör en insats som volontärer. Ett projekt kan genomföras inom kultur-, idrott- eller miljöområdet, på fritidsgårdar eller i ungdomsorganisationer. Kommunala verksamheter, organisationer eller lokala projekt kan ta emot och skicka volontärer mellan 2 och 12 månader.

Kolla EVS platsbank här…

Hur fungerar det?
Ett EVS-projekt är ett partnerskap mellan två eller flera organisationer som rekryterar volontärer till sitt projekt.

Som EVS-volontär skickas ungdomen ut av en organisation i ditt hemland och tas emot av en värdorganisation.

Projekten varar mellan två och tolv månader och kan gälla allt möjligt, t.ex. barn och ungdomar, idrott, kultur, kulturarv, konst, djurskydd, miljö och utvecklingssamarbete. Innan ungdomen åker hem igen får hen ett intyg som beskriver projektet hen har jobbat med – ett s.k. Youthpass.

Man kan få boende, mat, försäkring och fickpengar.

Läsa mera om EVS här…

youtube_icon – vad är europeiska volunteer tjänst?

youtube_icon – första steget till EVS

Spara

Spara

Spara

03.
Hjälp med ungdomsutbyte

Utbyte

Ett ungdomsutbyte är ett utbyten mellan ungdomsgrupper från olika länder i Europa. Utbytet ska ha ett tema och vara relevant för ungas vardag, det kan till exempel handla om ungdomskultur, miljöfrågor, unga kultur eller fördomar. Detta är ett fantastisk sätt att jobba med grupper av ungdomar och internationellt mobilitet.

Kolla länkarna nedan för en mer fördjupad förklaring till hur ungdomsutbyte fungerar.

Kolla på MUCFs hemsida har… för info om Ungdomsutbyte

youtube_icon vad är ett ungdomsutbyte?

youtube_icon designa ett ungdomsutbyte

 youtube_iconTa första steget till ungdomsutbyte

Spara

04.
Hjälpa ett kulturprojekt

Kultur

Om du jobbar med ungdomar som har ett intresse eller som jobbar med kultur, finns det olika sätt att hjälpa de beroende på vad/var de vill.

Kolla här… för några möjligheter inom EU

Kolla här… för info om KulturUngdom – Västragötaland

Kolla har… för info om Ungdomsutbyte – MUCF

Kolla har… för info om hur musikverket kan hjälpa er.

Kolla har… för info om Nordiska kulturfonden.

Kolla har… för info om Kulturkontakt Nord.

Kolla har… för att läsa om konstnärsnämden.

Kolla här… för info om Kulturrådet.

Glöm inte att kolla vilka finansieringsmöjligheter som finns hos din egen kommun och studieförbund som är aktiva inom din kommun.

05.
I samband med studier?

STUDERA

Internationell mobilitet som är i samband med studier eller utbildning hammar under UHR (Universitets- och högskolerådet). UHR har en hemsida (www.utbyten.se) som är byggt för att informera och rådgiva om de flesta möjligheter som finns inom detta området.

www.utbyten.se hittar du information om internationell praktik, studier, samarbetsprojekt, studieresor och kompetensutveckling för personal.

Här… finns information från UHR om att vägleda utlandsresor.

Euroguidance… är också en jättebra resurs för generell info om internationell mobilitet.

Kolla också följande länkar…
UHR.se
Antagning.se
Studera.nu
Universityadmissions.se
www.salto-youth.net
Euroguidance.se
NARIC-portalen
UHR:s publikationsbutik

När du har kollat genom UHR’s hemsidor kan du alltid kontakta en i nätverket om du känner att du behöver hjälp att dra igång projektet.

06.
Jobba utomlands

JOBBA

Arbetsförmedlingen är med i ett Europeisk nätverk som heter Eures. Nätverket jobbar med ett projekt/platsbank där ungdomar kan söker anställning (kort och långtid anställning) i andra europeiska länder.

Här… Kan du kolla på EURES platsbank på olika möjligheter att jobba utomlands i Europa. Arbetsförmedlingen är med i Eures nätverket och du kan kontakta ditt lokala arbetsförmedlingskontor för att få rådgivning och en kontaktperson.

Nordjobb förmedlar sommarjobb, bostad och kultur- och fritidsprogram i ett annat nordiskt land till ungdomar mellan 18-28 år.

Programmet arbetar för att öka rörligheten på den Nordiska arbetsmarknaden och för att öka kunskapen om språk och kultur i Norden.

Arbetsförmedlingen är med i Eures nätverket och samarbetar med Nordjobb, kontakta ditt lokala Arbetsförmedlingskontor för att få rådgivning och hjälp.

Annars kan du höra av dig till oss och så hjälpa vi få igång processen.

07.
Hjälp med praktik

Praktik

Att praktisera är troligen det bästa sättet att få in en fot på arbetsmarknaden och skaffa sig nya kunskaper för framtida jobb.

Kolla här… för en jättebra översikt över vilka möjligheter som finns.

Oavsett om en ungdom vill praktisera i hemlandet eller utomlands, i internationella organisationer, myndigheter eller privata företag så finns det många möjligheter.

Här… kan du söka för kostnadsfri praktik plats på KFUM

Här… finns länkar till praktikplatser på Globala portalen

Här… finns hur mycket bra råd och tips som helst om praktik!

Vill du se en lista över aktuella praktikplatser inom EU, klicka här…

08.
Ta resan själv

Åker Själv

Du som jobbar med ungdomar kan också göra en internationell resa! Personer som jobbar med unga kan delta i seminarier, studiebesök, utbildningar eller besök på arbetsplatser. Syftet med att du ska åka utomlands är att utveckla din organisation till exempel genom kompetensutveckling för personalen eller ledarna och genom möten för att skapa nya nätverk.

Kolla de här länkarna för att läsa om hur det funkar

http://www.mucf.se/kompetensutveckling-dig-som-jobbar-med-unga

http://www.mucf.se/strategiska-partnerskap

https://www.youtube.com/watch?v=27-FGA8sCEc

www.salto-youth.net